Kunskapsbank > 7 fördelar med Power BI

7 fördelar med Power BI

Det finns andra business intelligence-lösningar som liknar Microsoft Power BI — men ingen av dem når upp till samma nivå när det kommer till användarvänlighet, moderna tekniker och pris.

Här kommer sju anledningar till varför vi på Spry arbetar med Power BI, och hur verktyget kan vara till stor hjälp för dig som vill skapa rapporter själv — oavsett din tekniska bakgrund.

 

1. Enkelt att skapa rapporter

Du kan enkelt skapa rapporter själv i Power BI, även om du inte har en utvecklarbakgrund.

Det är klart, om du är bra på att programmera kan du skapa mer avancerade speciallösningar. Men det behövs inte mer än allmän datorkunskap för att kunna göra egna rapporter och få tillgång till insikterna du behöver för att kunna fatta bättre beslut.

Power BI är en så kallad self service-plattform — skapad för att man ska kunna bygga anpassade lösningar utan att själv behöva koda.

Därför passar Power BI både dig som är teknisk och vill göra avancerade lösningar och dig som vill skapa lösningar själv, men inte har någon förkunskap i programmering.

 

2. Skala upp i takt med att dina behov förändras

I Power BI bygger man konceptlösningar som är enkla att bygga vidare på i takt med att företaget är redo att ta nästa steg.

Idag sker förändringar snabbt, och det är svårt att veta hur behoven ser ut inom den närmsta framtiden. Därför behöver du en flexibel lösning.

Ett exempel på när många behövde göra snabba förändringar var under coronapandemin. Köpbeteendet förändrades rejält och många fick snabbt strukturera om sina verksamheter. Då hjälpte vi flera av våra Power BI-kunder bygga vidare på sina lösningar för att få dem att passa den nya situationen de befann sig i.

 

3. Fungerar med alla dina digitala enheter

Du kan se rapporter och analysera data på alla dina digitala enheter, vilket gör det enkelt för dig att snabbt få insikter om din verksamhet, var du än befinner dig.

Via en webbtjänst kan du nå rapporter och dashboards från alla webbläsare. Det finns också native-appar som är gratis att ladda ner till Android och iOS, och som fungerar från både din smartphone och din surfplatta.

Det finns ett undantag som är värt att nämna, och det är utvecklingsverktyget Power BI Desktop. För att använda just det verktyget behöver du ha en PC.

Men för dig som använder och analyserar rapporter kan du alltså vara säker på att du når dina rapporter och analyser från den enhet, webbläsare och operativsystem du själv föredrar.

Har du frågor om Power BI?

Hör av dig till oss så kopplar vi ihop dig med en av våra experter.

4. Det är gratis att komma igång med Power BI

Du kan komma igång och skapa rapporter helt kostnadsfritt i Power BI. Både utvecklingsverktyget och apparna där du ser dina rapporter är gratis att ladda ner.

Det finns inga begränsningar i vilka rapporter du kan skapa i gratisversionen, så vill du använda Power BI för individuellt bruk behöver du inte betala något alls.

Det är först när du vill dela rapporter med andra i din organisation som ni behöver betala för en Pro- eller Premium-licens. Här kan du läsa mer om vad som ingår i de olika licenserna.

 

5. Modernt verktyg som fungerar med dagens tekniker

Power BI har inte funnits hur länge som helst. Den första releasen var först 2015, även om man hade arbetat på verktyget under många år innan dess.

Eftersom det är ett så pass nytt verktyg, är det byggt med moderna tekniker och bra prestanda. Dessutom uppdateras verktyget regelbundet för att följa med i den snabba utvecklingen som sker idag.

 

6. Microsoft låter dig som användare vara delaktig i utvecklingen

Om du har en idé om en förbättring i Power BI, vill Microsoft gärna höra den. De har skapat forum där du som användare kan berätta om dina idéer. Därefter får andra användare rösta om de tycker det du vill göra är bra. Får du många röster kommer Microsoft prioritera din idé i nästa utvecklingscykel.

Det är många företag som säger att de lyssnar på sina kunder. Microsoft har tagit lyssnandet ett steg längre; de förstår värdet av att användaren får sina idéer och tankar hörda. I slutändan är åsikterna från dig som ska arbeta i verktyget varje dag viktigare än allt annat.

 

7. Få svar på alla dina frågor snabbt

Det finns ett stort Power BI-community där du kan prata med andra som använder sig av plattformen. Vi på Sprybi har själva varit delaktiga i diskussioner på Power BI’s egna forum för att hjälpa andra att komma igång. Postar du en fråga där kan du vara säker på att du får svar.

Microsoft bloggar dessutom löpande om uppdateringar i Power BI. Du kan ta del av videos och artiklar som visar de senaste uppdateringar och hur du använder de olika modulerna.

Power BI är ett verktyg där många skapar egna lösningar som de gärna berättar om. Du hittar därför information överallt — YouTube, bloggar och andra hemsidor. Även vi delar med oss av ett och annat tips på vår blogg. Det mesta som skrivs på internet är på engelska, men vi delar med oss av tips och råd på svenska om du föredrar det.

Du hittar våra artiklar om Power BI här.

En extra fördel för dig som redan har Microsofts tjänster

Fördelarna vi skrivit om ovan gäller oavsett vilka tjänster du använder för övrigt. Men vi vill ändå nämna att Power BI är extra fördelaktigt för dig som redan använder Microsofts tjänster i din verksamhet.

Många företag idag arbetar dagligen med Microsoft 365, vilket gör att de redan är inne i Microsofts ekosystem. Power BI har bra integrationer med Microsofts tjänster som gör lösningarna ännu smidigare för dig som användare.

Microsoft har såklart tänkt efter och vill att du ska använda alla deras tjänster. Men arbetar du inte med Microsoft idag kan vi ändå garantera att du kommer ha stor nytta av Power BI.


Läs mer om hur vi kan hjälpa dig med Power BI

Tillbaka till Kunskapsbanken