Kunskapsbank > Därför ska e-handelsbolag investera i ett beslutsstöd som Power BI

Därför ska e-handelsbolag investera i ett beslutsstöd som Power BI

Idag ska vi dyka ner i en av e-handelsvärldens bäst bevarade hemligheter – hemligheten bakom att göra smarta och informerade affärsbeslut. Om du driver ett e-handelsbolag och känner att din verksamhet är som en virvelvind av data från olika håll, då är det dags att vi pratar om det bästa verktyget som kan ge dig översikt, insikt och framför allt, förståelse – Power BI, det dedikerade beslutsstödet.

 

En virvelvind av tillväxt och systemkaos

Att vara i en stark tillväxtfas är fantastiskt, men det kan också vara som att balansera på en lina mellan framgång och kaos. Om du har flera system i spel – som ERP, e-handelsplattform, och data från butiker och återförsäljare – så vet du precis vad vi pratar om. Det är som att jonglera med data från olika håll, och det är lätt att tappa bollen om du inte har rätt verktyg till hands.

Ett dedikerat beslutsstödsystem blir din bästa partner i denna ekvation av tillväxt och komplexitet. Det är som den vise vägledaren som hjälper dig att navigera genom informationsdjungeln och skapa en tydlig väg framåt.

 

Varför beslutsstöd med Power BI till din e-handel?

Nu kanske du undrar vad det är med Power BI som gör det så speciellt. Låt oss ta en titt på några av dess superkrafter ur ett värdeperspektiv:

1. Samlad bild från alla försäljningskanaler och datakällor: Ett beslutsstödsystem agerar som en sammanfogare av information. Det tar data från ditt ERP-system, e-handelsplattformen, WMS, PLM, annonsering och andra källor, kopplar ihop de data som kan relateras till varandra samt skapar en enhetlig och sammanhängande bild av din verksamhet.

2. Insikter på ett silverfat: Genom att analysera data både historiskt och i realtid ger beslutsstödsystemet dig insikter som du kan agera på. Oavsett om det handlar om att följa upp orderingång och leveranskapacitet, optimera lagerhantering, anpassa marknadsföringsstrategier eller göra kundanalyser och förbättra kundupplevelsen, kommer du vara ett steg före med rätt information i rätt tid.

3. Smidigare beslutsprocess: Med alla nödvändiga data till hands minskar beslutsstödsystemet komplexiteten i beslutsprocessen. Du slipper gissa eller lita på magkänslan – i stället tar du informerade beslut som är baserade på fakta och analys. Och det oavsett om du står inför vardagliga beslut för den funktion du verkar inom, eller mer strategiska beslut på bolagsnivå.

Bilden här nedan visar en övergripande bild på vanliga delar som kan komma att spela in i en lösning för e-handelsbolag. Vilka datakällor att utgå ifrån och vilka försäljningskanaler att analysera är exempel på vad som går att anpassas i just er lösning.

 

Vanliga delar i en BI-lösning för e-handelsbolag

 

Så har vi hjälpt andra e-handelsbolag med Power BI

Hos oss på Spry har vi haft privilegiet att arbeta nära våra kunder och skapa skräddarsydda rapporter och analyser för att möta deras specifika behov och utmaningar. Här är några exempel som belyser värdefulla insikter från verkligheten:

1. RFM-analys för Personlig Marknadsföring: För vår klient Nordic Nest implementerade vi en RFM-analys (Recency, Frequency, Monetary) för att segmentera deras kundbas. Genom att förstå varje kunds köphistorik och beteende kunde de skapa riktade marknadsföringskampanjer och öka kundlojaliteten. Läs mer om hur vi hjälpte Nordic Nest att optimera sin marknadsföringsstrategi här.

2. Djupdykning i Köpbeteenden: Vi hjälpte en e-handelskund att kartlägga köpbeteenden genom att analysera produktkategorier och efterfrågan över olika säsonger. Detta resulterade i en optimerad lagerhantering och en mer effektiv produktplacering på deras plattform.

3. Effektiv Leveranskapacitet: En annan klient stod inför utmaningar med att optimera sin leveranskapacitet. Genom att analysera historiska data och prognoser skapade vi rapporter som möjliggjorde en strategisk planering för leveransresurser, vilket minskade förseningar och förbättrade kundnöjdheten.

4. Lageromsättning för Optimal Varuhantering: För att hjälpa en e-handlare att undvika över- eller underlager skapade vi rapporter som analyserade lageromsättning. Genom att förutse efterfrågan och justera lagernivåerna kunde de maximera försäljningen och minimera onödiga lagerkostnader.

5. Digital Marknadsföringsanalys och trafik för Mätning av ROI: För en annan av våra kunder, tog vi oss an utmaningen att maximera deras digitala marknadsföringsinsatser. Genom att integrera och analysera data från olika källor, inklusive Google Analytics, skapade vi rapporter som gav insikter om trafikströmningar på deras webbplats och konverteringsmönster. Vi identifierade de mest framgångsrika marknadsföringskanalerna och kampanjerna, vilket möjliggjorde en smartare allokering av marknadsföringsbudgeten. Genom att koppla samman marknadsföringsinsatser med faktiska konverteringar, kunde vår klient se till att varje investerad krona genererade en mätbar och positiv ROI.

Att ge våra kunder verktygen för att fatta informerade beslut är vår passion, och dessa exempel illustrerar hur våra skräddarsydda beslutsstödslösningar inte bara är ett verktyg, utan en nyckel till affärsframgång.

Läs mer om våra olika kundcase här.

Har du frågor om Power BI?

Hör av dig till oss så kopplar vi ihop dig med en av våra experter.

Skaffa beslutstöd med Power BI till er E-handel

Att investera i ett dedikerat beslutsstöd så som Power BI är som att sätta på sig glasögon för första gången när du varit osäker på synen. Plötsligt blir allt klart och fokuserat. För e-handelsbolag i tillväxt är detta verktyg den hemliga kryddan som tar ditt företag till nästa nivå.

Så, om du letar efter den extra kicken för att maximera din potential, överväg att inkludera ett dedikerat beslutsstödsystem i din affärsstrategi. Ditt framtida jag kommer tacka dig när du tar storslagna beslut med självsäkerhet och precision. På vägen till framgång är det just detta som gör skillnaden – att ha rätt verktyg i händerna och en tydlig väg framåt.


Läs mer om hur vi kan hjälpa dig med Power BI

Tillbaka till Kunskapsbanken